2011. február 25., péntek

BNV: 1936

Különös levelet hozott a drótposta, és még különösebb mellékleteket! Szívünket, lelkünket valami megmagyarázhatatlan öröm és elmondhatatlan köszönet járta át.

Most megosztjuk veletek a levelet és a mellékleteket, hogy részesei lehessetek annak az örömnek, amely megdobogtatta a szívünket!

„T. Cím!
A fotókat Édesapám, Zádori Ferenc készítette 1936-ban a budapesti BNV-én. Az ő hobbija a fotózás volt, ami akkoriban elég különlegességnek számított. Remélem, a képeket fel tudják Önök is használni honlapjukon. (A képek eredetijeit a BNV igazgatósága kapja meg a jövő héten.)
Üdvözlettel: Zádori Ferenc”

Fotó: Zádori Ferenc (1912-1990)

Fotó: Zádori Ferenc (1912-1990)

Fotó: Zádori Ferenc (1912-1990)













Fotó:Zádori Ferenc (1912-1990)

Több levélváltásra is sorkerült, s az alábbiakat tudtuk meg:
„Most Édesapám több száz fotójának utolsó darabjait mentem számítógépre, és így kerülhettek Önökhöz is a Ganz produktumok fotói. Ami érdekes lehet szélesebb körben, azokat küldöm a megfelelő helyekre. Így azt hiszem, ezek a Ganz termékek is jó helyen lesznek.
Édesapám képeiből majd 200 kép került a Hadtörténeti Intézetbe az orosz-magyar frontról, nagyon sok kép Ordas és a Dunapataji Helytörténeti Múzeum tulajdonába jutott, de mentek képek a Ford KFT-hez, a BNV-hez, az Autósélet újsághoz, stb. Több száz képről van szó!
Jó, ha nem vesznek el a képek, mert ha én "elmegyek", akkor ezek a képek az enyészeté lennének. Lányom van és lány unokáim, így őket ezek a fotók nem nagyon érdeklik, elkallódnának.
Érdekességként küldök még képet a Botond magyar páncélvonatról és egyet édesapámról.
(Eredeti képek a Hadtörténet Múzeumban.)”
Belorusz front, 1943
Fotó: Zádori Ferenc (1912-1990)

Belorusz front, 1943
Fotó: Zádori Ferenc (1912-1990)

Zádori Ferenc, az amatőr fotós

Zádori Ferenc (1912-1990)
1943-ban, valahol a belorusz fronton
1912-ben született Székelyudvarhelyen, de már Budapesten nőtt fel. A nyarakat szeretett nagymamájánál Ordason, egy kis Duna melletti faluban töltötte. Már tinédzserként is legfőképp az elektronika érdekelte és mellette a fotózás. De édesanyja kérésére államigazgatási főiskolát végzett, és jegyző lett. Az elektronikát akkoriban igazi amatőrként művelte a szó szoros értelmében. Mellette minden technikai vívmány érdekelte, amiket fotókon is megörökített. Komoly elektronikai tudással rendelkezett. Az orosz fronton, mint híradós hadnagy szolgálta a hazát. Főhadnagyként esett orosz hadifogságba cseh területen. Hazajövetele után egy, a hadifogságban írt elektronikai alapkönyvének köszönhetően az Orionnál helyezkedett el. Majd szinte alapítóként az EMG-hez /Elektronikus Mérőkészülékek Gyára/ került (közben estin elvégezte a Kandó középfokú technikumát), később innen is ment nyugdíjba. 1990-ben halt meg szívinfarktusban.

Köszönjük a képeket apának és fiának, a két Zádori Ferencnek!

A képfájlokat eljuttatjuk a Múzeumunkba, a Ganz Holdig Zrt. gyűjteményébe is.

Nincsenek megjegyzések: